Toni Seppänen Suomesta Ole se muutos jonka haluat maailmassa nähdä

Kestävyysvaje ei ratkea vaikka eläkkeelle pääsisi vasta arkussa

  • Kestävyysvaje ei ratkea vaikka eläkkeelle pääsisi vasta arkussa

Eläkeikää ollaan nostamassa päivästä, viikosta ja puhujasta riippuen 3:lla tai 5:llä vuodella vedoten kohonneeseen eliniänodotteeseen ja kestävyysvajeeseen jonka väitetään aiheutuvan suurista ikäpolvista.

Tulevaisuudessa tiskiin lyödään yhä isompia lukuja.

Mikäpä siinä jos töitä todella olisi tarjolla ja töissä saisi olla työuran loppuun asti, näinhän ei enään ole eikä tule olemaan tulevaisuudessakaan.

Kyseessä on varainsiirto veronmaksajien ja ammattiliittojen taskusta eläkeyhtiöiden sekä elinkeinoeälämän taskuun joka tulee myös johtamaan voimakkaaseen matalapalkkatöiden lisääntymiseen kuitenkaan lisäämättä oleellisesti työpaikkojen tai verokertymän määrää.

Kestävyysvajeesta puhuttaessa on hyvä muistaa että se muodostuu kaikista niistä jotka syövät enemmän kuin tuottavat.

Huonolaatuinen maahanmuutto aiheuttaa taloudellista ja sosiaalista kestävyysvajetta suoraan ja epäsuoraan. Jotta eläkeiän nostosta olisi oikeasti jotain hyötyä tulisi myös maahanmuuttoa rajoittaa ja sitä kautta monivaikutteisesti pienentää vajetta.

Vapaa työvoiman liikkuvuus on esimerkiksi tuonut uudellamaalle 100.000 virolaista, jostain se on pois ja näillä määrillä ei kyse ole lillukanvarsista. Ei edes kokonaisista lillukoista vaan lillukkapelloista.

Ei pahalla virolaisille mutta näin se vaan on.

Vähemmän menoja enemmän tuloja, helppoa jos on halua ja rohkeutta.

Miettikääpä tuntemianne ihmisiä, missä ammeteissa ja millä aloilla toimivat he jotka todella eläköityvät perinteisen mallin mukaisesti? Itse en heitä juurikaan tunne ja he jotka ovat eläköityneet saavutettuaan eläkeiän kynnyksen toimivat aloilla tai toimenkuvissa jotka huominen pyyhkii pois ellei eilinen sitä ole jo tehnyt.

Eläkeiän nostaminen ei yksinkertaisesti ratkaise kestävyysvajetta vaan sen ratkaisee keskittyminen omien asioiden oikealle tolalle saattamiseen, keskitytään niihin asioihin jotka edesauttavat Suomen ja suomalaisten hyvinvointia.

Huonoa valtiontaloutta ei ratkaista kylvämällä rahaa muille maille vierahille, sieltä ei ole satoa luvassa.Ratkaisu ei myöskään löydy työtätekevän kansanosan näännyttämisestä.

Ratkaisu löytyy terveestä kansallisesta itsekkyydestä, Suomi elää siitä tai kuolee sen puutteesta.

Meillä on vielä perintöä jota vaalia, miten sinä haluat sitä vaalittavan ?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Tämä kaikki perustuu toiveajatteluun ja johtajiemme typeryyteen, ainoa mitä ne ovat laskeneet on se että kuinka monta pitää olla työelämässä jotta homma toimii, se että onko työpaikkoja on sivu asia jonka kansalaisten pitäs itse hoitaa.

Toni Seppänen

Ei tässä monimutkaisista asioista ole kysymys, siksi ihmetyttääkin miksi tehdään asioita joiden tiedetään epäonnistuvan.

Ei uskalleta tehdä oikeita täsmällisiä asioita, vastuunkanto on pelkkää puhetta ja sumutusta.

Käyttäjän EemilWallin kuva
Eemil Wallin

Hyvä teksti, tosin tälläisen sosiaalisen uudistuksen (tai sen omission) jälkeen tulisi miettiä myös tulevaisuutta: kaikki työt eivät loppujen lopuksi ole kannattavia erittäin pitkällä aikavälillä, ellei ammattitaitoa lisätä työntekijään tasaisin väliajoin.

Toni Seppänen

Työ tekijäänsä opettaa.

Prosessit, tavat ja toimet hioutuvat tehdessä. Tuottavuus kaikkinensa pysyy hyvällä tasolla kun työolot ovat kokonaisvaltaisesti motivoivia.

Ammattitaidon lisääminen työntekijään kuulostaa hieman omituiselta, uskon yksilön automaattiseen kehittymiseen tiedon ja taidon suhteen.

Eteenpäin elävän mieli.

Käyttäjän EemilWallin kuva
Eemil Wallin

Mietinpähän vain siis sitä, että ammattitaidon karttuminen itse työssä ei auta, jos työnkuva muuttuu liikaa pienellä aikavälillä. Automaation aikakaudella jotkut työt valitettavasti kuolevat pois.

Toni Seppänen

Alakohtaista vaihtelua toki on eikä oppi ojaan kaada. Kunhan koulutus palvelee tarkoitustaan eikä ole itsetarkoitus.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Kestävyysvaje ei ratkea vaikka eläkkeelle pääsisi vasta arkussa"

- Trööt, rääkyy summeri epäloogiselle väitteellesi. Eläkettä ei makseta vainajille.

Toni Seppänen

vaikka eläkkeelle pääsisi vasta arkussa.

Väittää kuka väittää.

Pekka Heliste

Eläkeiän nostaminen ei paikkaa kestävyysvajetta.Ei eläkeläisen muuttaminen työttömäksi mitään muuta, ei ainakaan poista kestävyysvajetta

Eikä työttömn pakottaminen palkattomaan orjatyöhön sekään pienennä kestävyysvajetta , päinvastoin se syö palkkatyötä ja huonontaa edelleen kestävyysvajetta

Toni Seppänen

Ainut ero on että tulevaisuudessa on entistä enemmän työttömiä.

Toimituksen poiminnat

Sivut